01 Värdering & försäljningsplan

Om ni inte vet vad er bostad är värd så riskerar ni att sälja för billigt. Därför börjar vi alltid med en noggrann och gratis värdering innan vi påbörjar själva försäljningen.

I samband med värderingen går ni och er mäklare igenom era behov och diskuterar er fram till det bästa upplägget för just er försäljning. Utifrån detta tas en unik försäljningsplan fram för att inte lämna något till slumpen när vi väl sätter igång försäljningen.

02 Uppdragsavtal

Ni ger er mäklare i uppdrag att sälja bostaden genom ett skriftligt uppdragsavtal. Normalt sett löper detta på tre månader vilket innebär att det är tiden ni ger mäklaren ensamrätt på att sälja er bostad.

OBS! -Skulle bostaden inte säljas så betalar ni inget arvode. Därmed kan ni känna er trygga i att vi kommer att göra allt för att sälja er bostad.

03 Objektbeskrivning & planritning

För att kunna ta fram annonser, visningsprospekt och dylikt så samlar er mäklare in ytterligare uppgifter om bostaden.
Detta sker dels vid besök i bostaden och i samtal med er, men mäklaren tar även kontakt med myndigheter samt förening/förvaltare (vid bostadsrätt).

Här ger vi er möjlighet att vara med och påverka annonstexter om ni så önskar. I samband med detta tar vi fram en planritning över bostaden.

04 Fotografering

För att kunna presentera er bostad på bästa sätt så anlitar vi alltid utbildade yrkesfotografer. Dessa bilder redigeras även av fotografen för att uppnå högsta kvalitet.

05 Ni godkänner objektbeskrivningen/annons

Ni får naturligtvis möjlighet att godkänna mäklarens objektbeskrivning innan publicering. Detsamma gäller visningsprospekten inför visning.

06 Matchning mot vårt spekulantregister

Vi tar kontakt med de spekulanter från vårt interna register som vi tror kan vara intresserade av just er bostad.

07 Annonsering

För att få maximalt exponering av er bostad så annonserar vi i en mix av olika media. Vi annonserar alltid på de största sajterna för bostäder, Hemnet, Booli, Bovision, samt på vår hemsida. Dessutom använder vi oss av sökmarknadsföring på Google samt övriga sökmotorer för att fånga upp personer som söker utanför de stora bostadssajterna.

I våra paket Medium och Large så finns dessutom tidningsannons som tillval.

Då grannarna i området ofta är en viktig målgrupp så erbjuder vi dessutom utskick i området i våra paket Medium och Large.

Annonsering påbörjas normalt 10 dagar innan första visning.

08 Er mäklare för en dialog med spekulanterna

Under annonseringens gång så har er mäklare kontakt med de spekulanter som har frågor eller funderingar samt bokar in dessa på kommande visningar.

09 Visningar

Visningstider bestäms i god tid i samråd med er och visas i annonserna. Hur många visningar som krävs går inte att säga i förväg. Vi har inte några begränsningar i hur många gånger vi visar er bostad, utan vi visar er bostad så många gånger som det krävs för att hitta rätt köpare.

10 Budgivning & förhandling

Er mäklare kontaktar personligen samtliga spekulanter omgående efter visning för att samla in bud och svara på frågor. Ni och spekulanterna kan följa budgivningen online i er annons samt får SMS vid varje nytt bud.

Detta moment kan pågå i allt från ett par dagar till flera veckor med fler visningar däremellan. Här gäller det att ha tålamod, det viktigaste är att hitta rätt köpare till er bostad.

11 Kontraktskrivning & handpenning

Snarast möjligt efter att accepterat slutpris uppnåtts så skrivs kontrakt mellan er och köparen. Det är först nu köpet blir bindande då muntliga avtal ej gäller vid bostadsaffärer.

Er mäklare tar fram alla nödvändiga dokument och ser till att dessa utformas samt fylls i korrekt. Kontraktskrivning sker vanligtvis på vårt kontor men kan även ske på annan plats, det viktigaste är att det sker så snart som möjligt.

I samband med kontraktsskrivningen så ombeds köparen att betala in handpenning, normalt 10% av köpeskillingen, som deponeras på vårt klientmedelskonto.

12 Villkor för köpet infrias

Vanligtvis finns ett eller flera villkor i köpekontraktet som måste infrias för att köpet ska kunna slutföras.

Vid bostadsrätt så är det vanligtvis endast att köparen ska godkännas som medlem i bostadsrättsföreningen. Vid fastighet så kan det vara att köparen vill låta utföra en överlåtelsebesiktning och att inga väsentliga anmärkningar ska framkomma i denna.

När vilkoren har infriats så drar mäklaren sitt arvode från handpenningen samt betalar ut resterande belopp till ert bankkonto.

13 Flyttstädning

Vid tillträdet (punkt 13 nedan) så ska bostaden vara avflyttad och flyttstädad. Värt att notera är att en flyttstädning inte är detsamma som en normal städning, utan ställer betydligt högre krav. Bland annat ska det rengöras bakom spis, kyl, element, på lister, avlopp, med mera.
Bostaden ska helt enkelt vara så ren som den bara kan bli.

Vill ni slippa flyttstädning så ska ni välja vår tjänst Large. Då ingår bland annat flyttstädning i mäklararvodet, ganska skönt eller hur?

14 Tillträde

Nu är det dags för er och köparen att träffas för att reglera resterande köpeskilling samt lämna över nycklarna. Detta möte sker antingen på vårt kontor eller på köparens bank.

Vid detta möte betalar köparen resterande köpeskilling till er, normalt sett via en banköverföring till ert bankkonto, och ni lämnar över nycklarna. Därmed är försäljningen avslutad!

15 Uppföljning och framåt

Cirka en vecka efter tillträdet så kontaktar mäklaren både er och köpare för att se så att allt känns bra och svara på eventuella funderingar.

Som en del i vårt kvalitetsarbete så får ni dessutom möjlighet att, via vår samarbetspartner Reco.se ©, lämna ert omdöme om oss efter avslutad affär. Här kan ni läsa vad våra tidigare kunder tycker om oss.

Naturligtvis finns er mäklare och vi andra på Bostadsagenten tillgängliga för er långt efter att affären avslutats för att vara till allmän hjälp.